kbaranowska

Kasia Baranowska

Absolwentka prawa UAM, menadżer kultury ( WSUS 2008), od 2003 roku w Fundacji Twórców Architektury zajmuje sie działaniami promocyjnymi w obszarze architektury. Była koordynatorem Wypraw Architektonicznych FTA, Giełdy Wykładów FTA.  Współorganizatorka Kongresu Architektury Polskiej w 2008 r.
Aktualnie realizuje projekty warsztatowe, kulturalne i promocyjne - przede wszystkim związane z architekturą. Redaktor bloga.

Kontakt: k.baranowska@polflor.com.pl

Biuro jako żywe laboratorium – siedziba ASID

komentarzy: 0
13 Czerwiec 2017

Siedziba Amerykańskiego Stowarzyszenia Projektantów Wnętrz (ASID) miała być w założeniach nie tylko „miejscem pracy przyszłości”, ale również miejscem pracy maksymalnie zdrowym, gotowym do przejścia nie tylko certyfikacji LEED CI – Platinum, ale również uhonorowania certyfikatem WELL Building Standard.

Materiały i meble zastosowane w projekcie były rygorystycznie oceniane w celu wyeliminowania, tam gdzie jest to możliwe, substancji, które mogłyby potencjalnie przyczynić się do negatywnych skutków zdrowotnych.  Musiały mieć wszelkie dostępne na rynku amerykańskim certyfikaty środowiskowe, ponieważ zdrowie osobiste było kluczowym elementem projektu i kryterium standardu WELL Building.

Projektanci zwrócili uwagę na przykład na zastosowanie opraw oświetleniowych i systemów zasłaniających okna zaprojektowany tak, aby naśladować codzienny cykl temperatury i barw naturalnego światła dziennego, w celu maksymalnego wykorzystania wpływu światła naturalnego na zdrowie człowieka.

Oczywistym produktem do zastosowanie na podłodze stały się produkty Shaw Contract. Płytka dywanowa z podłożem Ecoworx wolnym od PVC i bitumenu oraz ekologiczny sposób montażu LokDots były naturalnym wyborem. Dodatkowo, certyfikat Cradle to Cradle Silver dla fabryki Shaw Contract upewnił zespół projektowy  i klientowa, że zastosowane wykładziny powstały w poszanowaniu zasad zrównoważonego rozwoju i równości społecznej.

Ludzie spędzają 90% czasu w pomieszczeniach zamkniętych, kształtując na bieżąco środowisko, w jakim przebywają. Nowa siedziba ASID ma być czymś w rodzaju żywego laboratorium dla "miejsca pracy przyszłości", gdzie współpraca, elastyczność, zrównoważony rozwój i dobre samopoczucie użytkowników stanowią główne czynniki projektowania. Nowe biuro ma być wzorem dla innowacyjnego designu miejsca pracy i miejscem, w którym można przetestować najnowocześniejsze pomysły.

Pracownicy nie mają wyznaczonych miejsc pracy, ale w miarę potrzeb wybierają przestrzenie, w których będzie się im optymalnie pracowało. Do wyboru są biurka w przestrzeniach open space, miejsca spotkań w otwartych przestrzeniach, ale również różnego rodzaju zamknięte pokoje do pracy indywidualnej czy mniejszych lub większych grup roboczych. Naturalne materiały, dynamiczne formy architektoniczne i desenie, które sugerują naturalne sekwencje i przestrzenne konfiguracje zostały strategicznie wykorzystane w całej przestrzeni, aby zmniejszyć stres i spowodować podniesienie poziomów funkcji poznawczych i emocjonalnych.

W celu wykorzystania biura, jako laboratorium zintegrowane pracownicy ASID nosili na przykład monitory sensoryczne w celu mierzenia wzorców mowy i ruchu ciała podczas współdziałania ze sobą oraz sposoby, w jaki zmieniają się te wzorce pod wpływem różnego otoczenia. W biurze zamontowano czujniki i aplikacje reagujące na różnorodne atrybuty środowiskowe przestrzeni i umożliwiające wyświetlanie odczytywanych danych w czasie rzeczywistym.

Realizacja została wyróżniona udziałem w finale konkursu fabryki Shaw Contract - Design is ... Award 2016.

 

Kategorie: Realizacje

Gastronomia a wykładziny winylowe.

komentarzy: 0
15 Maj 2017

Gdy myślimy o wnętrzach przeznaczonych do celów gastronomicznych przed oczyma mamy dwa typy pomieszczeń – kuchnię z wszelkimi pomieszczeniami towarzyszącymi oraz miejsce wydawania posiłków – od zwykłej stołówki po wykwintne restauracje. Każde z tych pomieszczeń ze względu na pełnione funkcje wymaga szczególnego rodzaju podłóg. Firma Polyflor, producent wykładzin winylowych dekoracyjnych i specjalistycznych ma szeroką ofertę, dzięki której w sposób prosty i ciekawy wzorniczo dobierzemy wykładziny do każdego pomieszczenia.

Zacznijmy od zaplecza – kuchnia i pomieszczenia pomocnicze – zmywaki, magazyny, chłodnie. Doświadczenie firmy Polyflor wskazuje na to, że optymalnym rozwiązaniem będą wykładziny z kolekcji Polysafe Ultima i Polysafe Apex–, czyli zapewniające większą antypoślizgowość w pomieszczeniach, które są narażone na rozlewanie olejów, tłuszczów i innego rodzaju płynów. Bądźmy szczerzy w tym przypadku ważniejsza jest funkcjonalność i trwałość właściwości użytkowych niż forma i design. Dlatego te wykładziny są twarde, chropowate o wyraźnej strukturze i antypoślizgowości na poziomie R11. Takie wykładziny zainstalowano już w wielu kuchniach nie tylko hotelowych, ale też szkolnych czy szpitalnych.

Za drzwiami prowadzącymi do sali, w której serwuje się posiłki wymagania są zupełnie inne. Oczywiście – nadal wytrzymałość, trwałość podłogi, bezpieczeństwo są ważne, ale w jadalniach równie ważną rolę zaczyna odgrywać wygląd podłogi – design i możliwości aranżacji.

Klienci oczekują, że wnętrza będą estetyczne, zachęcające a przy tym czyste i eleganckie.

Tutaj wachlarz produktów, których możemy użyć jest znacząco większy. Przede wszystkim na scenę wkraczają panele i płytki winylowe. Ten produkt występuje w setkach wzorów, inspirowanych ceramiką, kamieniem, drewnem, betonem. Dostępny jest w różnego rozmiaru panelach ( deskach), płytach i płytkach i może mieć grubość od 2,5 do 3,5 mm. W jadalniach, kawiarniach i restauracjach na całym świecie instaluje się panele i płytki winylowe z kolekcji Affinity 255, Camaro, Bevel Line i przede wszystkim Expona. Sprawdzone przez tysiące użytkowników nieodmiennie zaskakują wyjątkowo naturalnym wyglądem przy doskonałej wytrzymałości i łatwości czyszczenia dzięki powłoce PUR. 

Podsumowując – kompleksowe podejście fabryki Polyflor do wyposażania wnętrz w wykładziny winylowe pozwala w ramach jednego producenta, dostawcy skorzystać z produktów o wysokim poziomie specjalizacji, nie rezygnując z wymagań związanych z trwałością, eksploatacją i designem. Doradcy handlowi Polflor będą w stanie pomóc każdemu inwestorowi przy wybraniu optymalnej wykładziny do wnętrz gastronomicznych. Zapraszamy do kontaktu.

Kategorie: Inspiracje

Biuro w klimacie chicagowskim

komentarzy: 0
27 Kwiecień 2017

Paul Hastings jest multidyscyplinarną kancelarią prawniczą działającą na całym świecie.  Zespół projektantów Rottet Studio wybrano, aby zaprojektowali szablon wnętrz biurowych w sposób rozpoznawalny i spójny z tożsamością firmy, ale jednocześnie na tyle elastyczny, żeby można było uwzględniać cechy charakterystyczne danego regionu.

W biurze w Chicago Hastings szukał rozwiązania wnętrza, które będzie odpowiadało ich dynamicznemu klientowi i doświadczonym użytkownikom.  Dlatego postanowiono na niepowtarzalny budynek, z którego rozciąga się widok na całe miasto, przy jednoczesnym efektywnym i wydajnym wnętrzu.  W tym celu projektanci unikali znormalizowanych, standardowych wykończeń, detali i kolorów na rzecz bardziej otwartego podejścia architektonicznego, które kształtuje światło i wyznacza przestrzeń wpływającą na odczucia użytkowników.  Architekci połączyli formę z funkcją, zyskując widoki na miasto ze wszystkich stron niepowtarzalnego budynku, nie tracąc przy tym wyznaczonych celów w zakresie efektywności i wydajności pracowników.

Pożyczając z bogatej historii sztuki i architektury Chicago, koncepcja projektu odzwierciedla kształty i formy rozpoznane w widocznej panoramie wieżowców chicagowskich i ikonograficznych rzeźbach na budynkach. Projekt wykładziny – dywany w strefie recepcyjnej i konferencyjnej jest wizualną metaforą rzeki, która biegnie przez centrum miasta. Jej fale promieniują na zewnątrz wnętrza w kierunku widoku, który obejmuje panoramę Chicago i okoliczne Wielkie Jeziora.

Strefa biurowa jest oddzielony od centrum konferencyjnego, a personel administracyjny strategicznie skupiono na zachodnim łuku eliptycznego budynku. Centralizacja personelu administracyjnego pomaga zmaksymalizować współpracę i wydajność.  Ściana, która definiowała istniejące prywatne biura wzdłuż obwodu budynku, została zastąpiona szklanym frontem umieszonym bliżej niż poprzednio, żeby zmniejszyć martwą przestrzeń w biurach prywatnych na rzecz szerszego wspólnego korytarza. Dzięki temu wprowadzono naturalne światło słoneczne głębiej w rdzeń budynku i uzyskano bardziej otwarte i przyjazne środowisko pracy.  Zmodyfikowano i ponownie wykorzystano meble po poprzednim najemcy, dostosowując je do potrzeb personelu administracyjnego i prawniczego podstawowego stopnia, czyli powiększenia przestrzeni wspólnych, które w większym stopniu zaspokajają wymagania pracy w zaawansowanym technologicznie społeczeństwie.

Wykładziny Shaw występują głównie w biurowych korytarzach, prywatnych biurach i stanowiskach administracyjnych oraz zapleczach socjalnych. Zespół projektantów specjalnie wybrał płytkę Shaw, aby uzyskać subtelny, kraciasty wzór podłogi. Płytki te zainstalowano we wspólnych obszarach po przekątnej, w kontrze do krzywoliniowych ścian, dzięki czemu że przestrzeń odczuwa się niekierunkowo. Podobnie, płytka filtrująca światło została wybrana, jako przedłużenie falującej koncepcji dywanu "rzeki" w centrum przyjęć i konferencji. Wielopoziomowy wzór liniowych grzbietów na płytce filtrującej naśladuje te, które widać w dywanie w recepcji, dodając fakturę i głębię, która kontrastuje z czystymi liniami i meblami. Jasny kolor wykładziny służy również do zwiększenia poczucia naturalnego światła słonecznego, które filtruje się przez prywatne biura, zapewniając wyciszone, a zarazem ciepłe tło o każdej porze dnia, jednocześnie sprawiając wrażenie, że wydają się większe niż w rzeczywistości.

Elastyczne i liberalne użycie wykładziny i płytek Shaw w obszarach, w których młodzi adwokaci współpracują najwięcej, czyli we własnych biurach i we przestrzeniach wspólnych – zwiększa otwartość i dostępność wspólnego środowiska pracy, którego klient szukał dla swoich pracowników i gości. Charakterystyczne wnętrza – z wyraźną geometryczną strefą recepcyjną i konferencyjną wyraźnie nawiązują z kolei do chicagowskiej architektury.  Rottet Studio osiągnęło, więc cel wyznaczony przez swojego klienta.

Kategorie: Realizacje

Siedziba pracowni architektonicznej Tengbom

komentarzy: 0
16 Marzec 2017

Tengbom szwedzka pracownia architektoniczna znana wielbicielom oszczędnego, skandynawskiego designu. Założona w 1906 roku przez Ivara Tengbom, jest jedną z najstarszych firm w branży, zatrudnia blisko 600 pracowników w 10 biurach w całej Europie.  W portfolio znajdziecie wiele szkół, biur, instytucji kultury oraz obiektów użyteczności publicznej. Niejednokrotnie realizacje tej pracowni pojawiały się na naszym profilu na Facebook, z racji doskonałej współpracy z dostawcą wykładzin kauczukowych firmą Artigo. Na wielu przykładach można się przekonać jak dobrze włoski producent przygotowuje swoje kolekcje, które doskonale odnajdują się nawet na chłodnej północy Europy.

Dzisiaj zapraszamy na chwilę do szwedzkiego biura Tangbom. Przy okazji remontu siedziby w Sztokholmie podłogi wyposażono w wykładziny Artigo z kolekcji UNI w systemie Loose Lay. Jasny kolor U99, doskonale łączy całą ponad 3000 m powierzchnię biura, stanowiąc tło dla biało-czarnych mebli, półek wypełnionych kolorowymi materiałami i katalogami. Wszelkie elementy drewniane i zieleń ocieplają wizerunek, a ogromne przeszklenia prowadzące wprost na zatokę w Sztokhlomie łączą wnętrze z otoczeniem. Elementem motywującym i łączącym ponad 570 pracowników tej firmy są hasła umieszczone na ścianach i odwołujące się do historii i wspólnoty Tengbom: „ Mamy 570 współpracowników i równie wiele myśli, czym architektura powinna być", "Ważne jest dla nas, że warunki życia, które projektujemy mogą wywołać emocje i dyskusję. W dążeniu do realizacji tych idei, Tengbom proponuje udział w serii rozmów TengbomTalks - platformie dla urzędów publicznych, lokalnych i międzynarodowych w celu zbadania ważnych dla nich kwestii, które omawiane są przez wszystkie 10 biur europejskich.

Dzięki nowoczesnemu podejściu do myślenia o projektowaniu i nowatorskim projektom Tengbom  w 2016 roku została zaliczona do grona najbardziej innowacyjnych praktyk architektonicznych na świecie.

Zaponajcie się z obszernym dorobkiem pracowni i koniecznie zwróćcie uwagę na wyładziny Artigo, obecne w wielu realizacjach.

fot: materiały prasowe Artigo

Kategorie: Realizacje