płytki do biura

Biuro w klimacie chicagowskim

komentarzy: 0
27 Kwiecień 2017

Paul Hastings jest multidyscyplinarną kancelarią prawniczą działającą na całym świecie.  Zespół projektantów Rottet Studio wybrano, aby zaprojektowali szablon wnętrz biurowych w sposób rozpoznawalny i spójny z tożsamością firmy, ale jednocześnie na tyle elastyczny, żeby można było uwzględniać cechy charakterystyczne danego regionu.

W biurze w Chicago Hastings szukał rozwiązania wnętrza, które będzie odpowiadało ich dynamicznemu klientowi i doświadczonym użytkownikom.  Dlatego postanowiono na niepowtarzalny budynek, z którego rozciąga się widok na całe miasto, przy jednoczesnym efektywnym i wydajnym wnętrzu.  W tym celu projektanci unikali znormalizowanych, standardowych wykończeń, detali i kolorów na rzecz bardziej otwartego podejścia architektonicznego, które kształtuje światło i wyznacza przestrzeń wpływającą na odczucia użytkowników.  Architekci połączyli formę z funkcją, zyskując widoki na miasto ze wszystkich stron niepowtarzalnego budynku, nie tracąc przy tym wyznaczonych celów w zakresie efektywności i wydajności pracowników.

Pożyczając z bogatej historii sztuki i architektury Chicago, koncepcja projektu odzwierciedla kształty i formy rozpoznane w widocznej panoramie wieżowców chicagowskich i ikonograficznych rzeźbach na budynkach. Projekt wykładziny – dywany w strefie recepcyjnej i konferencyjnej jest wizualną metaforą rzeki, która biegnie przez centrum miasta. Jej fale promieniują na zewnątrz wnętrza w kierunku widoku, który obejmuje panoramę Chicago i okoliczne Wielkie Jeziora.

Strefa biurowa jest oddzielony od centrum konferencyjnego, a personel administracyjny strategicznie skupiono na zachodnim łuku eliptycznego budynku. Centralizacja personelu administracyjnego pomaga zmaksymalizować współpracę i wydajność.  Ściana, która definiowała istniejące prywatne biura wzdłuż obwodu budynku, została zastąpiona szklanym frontem umieszonym bliżej niż poprzednio, żeby zmniejszyć martwą przestrzeń w biurach prywatnych na rzecz szerszego wspólnego korytarza. Dzięki temu wprowadzono naturalne światło słoneczne głębiej w rdzeń budynku i uzyskano bardziej otwarte i przyjazne środowisko pracy.  Zmodyfikowano i ponownie wykorzystano meble po poprzednim najemcy, dostosowując je do potrzeb personelu administracyjnego i prawniczego podstawowego stopnia, czyli powiększenia przestrzeni wspólnych, które w większym stopniu zaspokajają wymagania pracy w zaawansowanym technologicznie społeczeństwie.

Wykładziny Shaw występują głównie w biurowych korytarzach, prywatnych biurach i stanowiskach administracyjnych oraz zapleczach socjalnych. Zespół projektantów specjalnie wybrał płytkę Shaw, aby uzyskać subtelny, kraciasty wzór podłogi. Płytki te zainstalowano we wspólnych obszarach po przekątnej, w kontrze do krzywoliniowych ścian, dzięki czemu że przestrzeń odczuwa się niekierunkowo. Podobnie, płytka filtrująca światło została wybrana, jako przedłużenie falującej koncepcji dywanu "rzeki" w centrum przyjęć i konferencji. Wielopoziomowy wzór liniowych grzbietów na płytce filtrującej naśladuje te, które widać w dywanie w recepcji, dodając fakturę i głębię, która kontrastuje z czystymi liniami i meblami. Jasny kolor wykładziny służy również do zwiększenia poczucia naturalnego światła słonecznego, które filtruje się przez prywatne biura, zapewniając wyciszone, a zarazem ciepłe tło o każdej porze dnia, jednocześnie sprawiając wrażenie, że wydają się większe niż w rzeczywistości.

Elastyczne i liberalne użycie wykładziny i płytek Shaw w obszarach, w których młodzi adwokaci współpracują najwięcej, czyli we własnych biurach i we przestrzeniach wspólnych – zwiększa otwartość i dostępność wspólnego środowiska pracy, którego klient szukał dla swoich pracowników i gości. Charakterystyczne wnętrza – z wyraźną geometryczną strefą recepcyjną i konferencyjną wyraźnie nawiązują z kolei do chicagowskiej architektury.  Rottet Studio osiągnęło, więc cel wyznaczony przez swojego klienta.

Kategorie: Realizacje