panele winylowe

Surf Snowdonia Center – Walia

komentarzy: 0
15 Lipiec 2016

Kontynuując wakacyjne klimaty na naszym blogu, a będąc zainspirowaną waleczną drużyną piłkarzy walijskich znalazłam dla Was bardzo ciekawe miejsce do zobaczenia w Conway Valley w Północnej Walii.

W Conway Valley, w Dolgarrog  przez ponad 100 lat działała fabryka aluminium, która jednak wyeksploatowała swoje możliwości i została ostatecznie zamknięta w 2007 roku i rozebrana w 2009.

Różne były plany co do zagospodarowania tego terenu – jednak zdecydowanie największym wyzwaniem i najciekawszym pomysłem było zbudowanie w miejscu fabryki sztucznego basenu do uprawiania surfingu. … Walijczycy mają jednak pomysły!

I tak w 2013 roku firma Conway Adventure Leisure rozpoczęła inwestycję.  Oczyszczenie terenów pofabrycznych wiązało się z wydobyciem i recyclingiem ponad 25 tysięcy metrów sześciennych różnych materiałów, z czego na miejscu wykorzystano ponad 400 ton stali, żeliwa i miedzi.  Budowę komplikował fakt, że w miejscu inwestycji jest bardzo wysoki poziom wód gruntowych – znajduje się na równinie zalewowej rzeki Conway, przez co obiekt wymagał palowania w celu stabilizacji.

Na miejscu starej fabryki powstał basen o długości 300 metrów i szerokości 100 metrów, zwierający w sumie 6 milionów metrów sześciennych słodkiej wody. W basenie umieszczono mechanizm, który generuje jednocześnie 3 fale o różnej wysokości. Najdłuższa fala może mieć 2 metry wysokości, trwać 16 sekund i nieść surfera na odległość 150 metrów. Jest to podobno najdłuższa sztuczna fala na całym świecie.  Woda w basenie to deszczówka pochodząca z okolicznych zbiorników, poddawana oczyszczaniu co 24 godziny.

Oprócz basenu Snowdonia Surf Center obejmuje również  36 domków kampingowych, kawiarnię – bar, sklep, plac zabaw dla dzieci i salę, w której odbywają się różne zajęcia fitnessowe i eventy. W pierwszych dniach po otwarciu, dziennie cały kompleks odwiedzało blisko 1000 osób, pierwszy sezon działalności zakończono z wynikiem 97% obłożenia.

Ale dlaczego tak wiele czasu poświęcamy temu obiektowi?

Otóż wspomniana kawiarnia – bar została wyposażona w podłogi z paneli winylowych Expona. Długie pomieszczenie, z cało ściennym przeszkleniem wychodzi na taras, trybunę oraz oczywiście basen. Aranżację wnętrza utrzymano w lekkim, wakacyjnym nastroju – jednak dalekim od cukierkowych „hawajskich”  klimatów. Jasne ściany, industrialne wykończenie sufitu, meble z jasnego drewna połączone z czarną stalą, miękkie niebieskie kanapy i fotele tworzą przyjazną, odprężającą atmosferę współgrającą z krajobrazem za oknem. Podłogi wyłożono panelami Expona Commercial Wood w kolorze ciemnego drewna, które naszym zdaniem bardzo dobrze „spina” wnętrze. 

Na zdjęciach jakie udostępnia Surf Snowdonia Center można zobaczyć, że podłoga jest naprawdę mocno eksploatowana, więc  wszystkie cechy LVT  – trwałość, odporność na zarysowania i uszkodzenia, łatwość utrzymania w czystości  są tutaj szczególnie ważne.

 

Produkt zastosoway w realizacji:

Expona Commercial Wood PUR / Weathered Country Plank 4019  

Fotografie

Snowdonia Surf Center

Wnętrza – Polyflor Ltd.

Kategorie: Realizacje

Podłoga w restauracji, kawiarni, pubie ...

komentarzy: 1
24 Maj 2016

Ilu z Was zdaje sobie sprawę jak ważnym elementem wyposażenia i aranżacji wnętrza restauracji czy kawiarni jest podłoga? 

Jeżeli się zastanowicie przez chwilę to przed oczyma przemkną Wam: 

płytki ceramiczne ( i irytująco piszczące po nich meble) ,

płytki kamienne ( zimne!) ,

drewno ( wymaga pielęgnacji)

czy wykładzina ( och, te plamy!).

Dlatego Polflor poszukującym idealnej podłogi do restauracji , kawiarni, pubów i tym podobnych miejsc, sugeruje sprawdzone rozwiązanie – płytki i panele winylowe.

Od razu powiemy – nie bójcie się!

Ten produkt wcale nie wygląda jak plastikowa podróbka, czy kiepskiej jakości  wykładzina PVC.  Płytki i panele winylowe ( na zachodzie nazywane Luxury Vinyl Tiles) to starannie wykonane, wysokiej jakości , dopracowane w najmniejszym szczególe materiały, które idealnie odwzorowują naturalny kamień, drewno, ceramikę.

Podsumowując argumenty za panelami winylowymi:

- łatwość ewentualnej naprawy ( cicho i szybko);

- mały odpad technologiczny – tylko 3-4 %,

- wyjątkowo długi okres gwarancji- nawet 15 lat,

- łatwość sprzątania i konserwacji nawet najbardziej designerskich motywów,

- idealne odwzorowanie naturalnego materiału – inwestorzy pozostają sceptyczni do momentu gdy zobaczą większą próbkę na żywo;

- ciepło i dobra akustyka paneli - często projekty przewidują  w pomieszczeniach  kamień, beton ale ich głośność i zimno w odczuciu dyskwalifikują ten materiał, a LVT pozwala zupełnie bez ograniczeń podejść do aranżacji,

- produkty LVT nie wydzielają substancji szkodliwych w pomieszczeniach , a po zużyciu są w 100% poddawane recyclingowi,

 

W ofercie firmy Polflor szczególnie polecamy  płytki i panele winylowe EXPONA , Affinity 255  , DECO WOVEN .

Kategorie: Realizacje

Siłownie McFIT w aranżacji paneli i płytek EXPONA

komentarzy: 0
6 Sierpień 2014

McFIT to największa sieć klubów fitness w Europie, działająca w Polsce, Niemczech, Austrii, Hiszpanii i we Włoszech. Studia McFIT nie są zwykłymi siłowniami, ponieważ starają się kreować niepowtarzalną atmosferę, wynikającą z nowoczesnego designu, zastosowania multimediów oraz obecności wykwalifikowanego personelu.

W 2014 roku otwarto pierwsze flagowe studio w Warszawie. Jego powierzchnia wynosi około 2000 m2, dzięki czemu wnętrze jest przestronne i komfortowe. Do wyposażenia warszawskiego studia firma McFIT wybrała panele i płytki winylowe EXPONA.

Bogata oferta – kolorów i faktur inspirowanych betonem, drewnem, kamieniem w połączeniu z wysoką odpornością na uderzenia i ścieranie sprawiają, że ten produkt jest dobrym rozwiązaniem do stosowania w siłowaniach i klubach fitness. Naturalny wygląd paneli powoduje, że płytki i panele Expona doskonale wpisują się w koncepcję „Home of Fitness”, jaką kierują się projektanci sieci w projektowaniu nowych klubów.

Studia „Home of Fitness”, inspirowane metropoliami takimi jak Nowy Jork, Londyn czy Berlin, przywodzą na myśl przestronne mieszkania-lofty, urządzone w dawnych magazynach i fabrykach. To wraz ze specjalnie dopasowanymi do nich koncepcjami wystroju, muzyki i multimediów sprawia, że Studia McFIT nabierają prawdziwie domowego i wielkomiejskiego charakteru.

Zapraszamy do zapoznania się z szeroką ofertą produktów Expona na www.expona.pl

 

Kategorie: Realizacje

Siedziba firmy BOLMAR z Gdańska

komentarzy: 0
28 Kwiecień 2014

Myślę, że w przypadku każdego z projektu związanego ze zmianą siedziby i aranżowania biura od podstaw, największym wyzwaniem jest podział powierzchni i jej alokacja. Należy podjąć wiele decyzji związanych z wydzieleniem przestrzeni dla pokoi biurowych, sal konferencyjnych , pokojów spotkań, pomieszczeń socjalnych. Kluczową decyzją jest przypisanie działów do pięter.

W przypadku siedziby firmy Bolmar- dystrybutora i instalatora wykładzin obiektowych organizacja przestrzeni wewnętrznej budynku wpłynęła na decyzję umieszczenia działu marketingu, biur członków zarządu, pomieszczeń archiwizacji, na dolnej kondygnacji, górną bardziej przeszkloną zajęły: sala konferencyjna, strefa klienta wraz z przestrzenią recepcyjną, lobby biurowe, aneks kuchenny, pokój biurowy, pomieszczenie socjalne.

Projekt wnętrz oraz mebli został podporządkowany wymogom jakie postawił Inwestor w zakresie głównie funkcjonalności i ergonomii. Miejsce miało być wygodne dla klientów, tworzyć dyskretną atmosferę, a także zapewnić funkcjonalność pracy dla pracowników.Meble miały być pojemne mogące pomieścić zróżnicowane moduły paneli podłogowych: winylowych, dywanowych , licznych wzorników i prezenterów.

Miejscem strategicznym jest z pewnością recepcja, tutaj nietypowa. Tworzy ją duży okrągły stół z krzesłami firmy Sitag – kolekcja PIGI oraz skrupulatnie dobrany fotel biurowy firmy Bejot z najnowszej kolekcji Eleven. Przestrzeń pierwszego kontaktu zyskała charakter nieformalny, lekki, przestawny mogący w każdej chwili poprzez modyfikację układu mebli spełniać inną rolę.

Tuż za recepcją znajduje się kameralne lobby. Na wygodnych kanapach firmy Sitag – kolekcji Woodi Trawers klient może zrelaksować się, wypić kawę herbatę, w trakcie kameralnych, wykwintnych Iventów skosztować wybranych , unikatowych gatunków whisky będących wielką pasją i chlubą jednego z Inwestorów. Specjalnie dla wyeksponowania unikatowych egzemplarzy tego trunku zostały zaprojektowane szafki wiszące w stylistyce obrazów asymetrycznie przeszklone i intymnie podświetlone.

Poza tym znajduje się tu wiele akcentów czyniących to miejsce niezwykle oryginalnym i nieco ekstrawaganckim. Nie można przejść obojętnie obok wysokiego na dwa i pół metra komina obłożonego białą płytą w połysku czy ażurowego regału modułowego pulsującego w przestrzeni piętrzącymi się nieregularnie kostkami- półkami w czterech kontrastujących ze sobą kolorach: biel, grafit, czerń, laminat Buk. Całość tworzy monolit kryjący aneks kuchenny.

Podłogę buduje rytm paneli drewnopodobnych EXPONA Commercial Wood- Honey Classic Oak firmy POLFLOR ułożonych spokojnie w jednym kierunku, przechodzących w przestrzeń klatki schodowej.

Sala konferencyjna oddzielona od strefy klienta ścianą z paneli szklanych zaprojektowana została w tonacji czarno białej. Olbrzymi regał wykonany z białej płyty laminowanej świetnie uzupełnia się ze stołem konferencyjnym firmy Maro oraz wygodnymi krzesłami firmy Bejot. Krzesła oraz kanapy zostały obite tkaniną wełnianą w kolorze czarnym. Na podłodze znajduje się wykładzina Bentzon Alfa firmy POLFLOR jedna z najmocniejszych i najbardziej wytrzymałych wykładzin obiektowych na rynku.

Niezwykle precyzyjnie zaprojektowane jest zagadnienie światła. Zastosowanie kilku scen świetlnych dało możliwość podświetlenia zarówno konkretnych elementów wnętrza, jak i stworzenie odpowiedniego nastroju.

Techniczne oświetlenie sufitowe w przestrzeni głównej ( zestaw szynowy Track firmy Aquaform ) świetnie koresponduje z drobnymi lekko profilowanymi oprawami zwieszonymi na różnych wysokościach w strefie lobby oraz fabryczną formą lamp w Sali konferencyjnej.

Ściany pomalowane są na kolor biały i szary w wykończeniu matowym. W zależności od zastosowanego światła zmieniają swój odcień.

Bez obaw można powiedzieć, że wnętrza nowej siedziby firmy Bolmar zapewniają wysoki standard pracy. Dobór materiałów prestiżowych firm, wszelkie detale i najdrobniejsze szczegóły posiadają tu najwyższą jakość i są doskonale wykonane.

autor: arch. Katarzyna Juszczak

Kategorie: Realizacje