podłoga do biura

Modułowe biuro w Singapurze

komentarzy: 0
16 Październik 2017

SingPost zajmuje 70 000 m2 powierzchni biurowej w Singapore Post Centre. W celu dostosowania nowych funkcji jakie stanęły przed  głównym dostawcą  usług pocztowych w Singapurze, biuro musiało uprościć funkcjonowanie, poprawić łączność między działami i usprawnić kontakt z klientem. Do współpracy zaproszono SCA Design  pracownię będącą członkiem ONG&ONG Group.

Architektom zlecono rewitalizację  miejsc pracy, tak  żeby 680 osobowy zespół mógł poprawić  obsługę klientów. Projektanci stworzyli wieloboczne kształty złożone z przecinających się linii, które symbolizują łączność między różnymi działami rosnącego biznesu. Rezultatem jest przestrzeń, która może łatwo dostosować się do potrzeb użytkowników i być wykorzystywana do tworzenia pomysłów, motywowania pracowników i kontaktowania ich ze sobą. Obszar podzielony jest na dwa główne obszary – od frontu i od zaplecza. Od frontu mamy do czynienia z dużą przestrzenią typu open space z otwartymi miejscami do pracy w grupach. Zaplecze tworzą sale konferencyjne, pokoje do spokojnej pracy i gabinety. Czytelny plan przestrzenny został stworzony przez zastosowanie koncepcji dzielnicy / modułów do biura. Każde przejście - korytarz wyraźnie zaznacza moduł – miejsce pracy działu, które posiada własne przestrzenie wspierające – spot point, cafeterię, wspomniane zamknięte sale do cichej pracy i spotkań. Biorąc pod uwagę wysoki sufit, powierzchnia biurowa daje wrażenie przestronności, otwartości i maksymalizuje wykorzystanie naturalnego światła słonecznego. Dzięki przeprojektowaniu, odświeżony biurowiec zapewnia pracownikom wygodną, ​​ale elegancką przestrzeń, która umożliwia łączność i współpracę.

Projekt podłogi został specjalnie dobrany w celu odzwierciedlenia marki i charakteru firmy. Czerwone i niebieskie akcenty odzwierciedlają kolory korporacyjne klienta, wyrażone długimi, prostokątnymi kształtami, które sugerują także wzór tradycyjnej koperty "airmail". Połączone ze sobą tworzą swego rodzaju  „ drogę kolejową” , która biegnie wzdłuż głównych dróg komunikacyjnych w miejscu pracy zwiększając dynamikę atmosfery biura.

Ważnym aspektem jest również akustyka, gdzie oprócz płytek dywanowych na całej powierzchni, zastosowano mnóstwo mebli i elementów rozpraszających i pochłaniających dźwięki.

W projekcie zastosowano płytki dywanowe Shaw Contract m.in. z kolekcji Color at Work, Extraordinary.

Kategorie: Realizacje