Strona główna

Biura ENEXIS – zrównoważony minimalizm.

komentarzy: 0
17 Lipiec 2018

Enexis to jedna z największych firm w  Holandii zajmujących się dystrybucją energii elektrycznej i gazu. We współpracy z biurem projektowym Atelier Pro powstały nowe  biurowce w Maastricht, Venlo i Zwolle. Obiekty zbudowano z wyraźnym naciskiem na oszczędność energii: charakterystyczna, geometryczna elewacja, zaprojektowana została w sposób redukujący do minimum potrzeby ogrzewania i oświetlenia. Wszystkie trzy budynki - zbudowane w tym samym stylu otrzymały certyfikat BREEAM, uznawany za  jedną z najlepszych na świecie metod oceny środowiskowej budynków, która wyznacza standardy najlepszych praktyk w zakresie zrównoważonego projektowania, budowy i eksploatacji budynków.

Biurowiec w Zwolle, który otrzymał najwyższą notę BREEAM Excellent  usytuowany jest pośród starszych budynków operatora, na terenie o charakterze przemysłowym. Rzeźbiarskie fasady, inspirowane dziełem artysty Delft, Jana Schoonhovena  powstały z materiałów kompozytowych, które na koniec życia produktu, po demontażu mogą  zostać poddane recyclingowi. Latem kształt i rozmieszczenie okien ogranicza bezpośrednie promieniowanie słoneczne, zapewniając jednocześnie przyjemne światło dzienne do pracy przez cały rok. W całym kompleksie temperatura jest kontrolowana przez promienniki sufitowe, indywidualnie regulowane dla maksymalnej wydajności i komfortu. Oświetlenie niskoenergetyczne jest instalowane w połączeniu z kontrolą światła dziennego i wykrywaniem obecności. Wszystkie te działania doprowadziły do powstania energooszczędnego budynku. Aby uzyskać zerowy współczynnik efektywności energetycznej, ogniwa fotowoltaiczne (PV) umieszczono na dachu, co pozwala zaspokoić pozostałe zapotrzebowanie na energię. Jakakolwiek nadwyżka energii elektrycznej może być po prostu dostarczona do publicznej sieci energetycznej Enexis.

Wewnątrz budynku szczególnie wyróżnia się centralne atrium sąsiadujące z zewnętrznym ogrodem, działające jak "zielone płuca", z których można czerpać świeże powietrze do wewnętrznej wentylacji. To atrium jest również sercem budynku, wraz z patio stanowi  miejsce do integracji i spotkań formalnych i nieformalnych pracowników biurowych i technicznych. Ciekawym elementem jest również  wyraźna bryła klatki schodowej. Wnętrza biurowca utrzymane są w jasnych, spokojnych kolorach doskonale komponujących się z widokami za oknem. Pokoje spotkań i do pracy indywidualnej wydzielone są szklanymi ścianami na zewnątrz osi budynku. Te pomieszczenia wyposażono w wykładziny dywanowe, natomiast ciągi komunikacyjne, przestrzenie open space, kantyny wyposażono w wykładzinę kauczukową Artigo Kayar, która dobrze tłumi kroki i tworzy przyjazną przestrzeń.

Wszystkie nowe budynki Enexis łączą poza fasadą, konsekwentnie zaprojektowane wnętrza, pełne naturalnego światła i przenikających do wewnątrz krajobrazów. Atelier Pro udało się stworzyć przyjazne i naturalne środowisko pracy.

 

BIURA ENEXIS MAASTRICT / VENLO / ZWOLLE

Projekt  ATELIER PRO  2013-2014

Wykładzina kauczukowa  Kayar k73 - k54

Powierzchnia  6000 m2

źródła: www.artigo.com, www.atelierpro.nl

Kategorie: Realizacje

Aftershock Games - biuro "tło"

komentarzy: 0
20 Czerwiec 2018

Usytuowane w centrum technologicznym Silicon Beach w Los Angeles studio Aftershock Gaming chciało stworzyć odważną przestrzeń dla swojej nowej siedziby. Gry wideo zmieniły się dramatycznie od czasu ich odkrycia we wczesnych latach 70. XX wieku, i zmiany te nie tylko obejmowały imponującą grafikę cyfrową, społeczności internetowe , ale przede wszystkim możliwość gry mobilnej - z każdym, w dowolnym czasie i dowolnym miejscu na świecie. Technologia mobilna stała się integralną częścią innych form rozrywki i zaangażowania ogromnej struktury gier dla wielu graczy, umożliwiając przekształcenie koncepcji narracji i gier w rzeczywistość rozszerzoną.  Takie okoliczności wymuszają też inne zachowania firm produkujących gry ponieważ interakcje z osobami o podobnych poglądach są dla nich inspirujące i reprezentatywne. Nowe biuro kładzie więc nacisk na wymuszone kolizje i interakcje społeczne  wykorzystując do tego aranżację otwartej przestrzeni, tworząc inspirujące miejsca pracy odpowiednie dla twórców gier. Biuro zostało wyposażone w większą przestrzeń współpracy, a  równowaga surowych i wyrafinowanych materiałów wykończenia wnętrza stała się tłem do zrównoważenia kreatywnych i żywiołowych procesów.   Elementem łączącym jest wykorzystanie  czarnej liny poliestrowej  w formie ścianek dzielących, co nadało wnętrzom dynamicznej i lekko szokującej formy.  Monolityczna szara przestrzeń jest tylko momentami przerywana wprowadzeniem koloru – jako zaznaczenie miejsc spotkań, dyskusji i tworzenia.

Nowe biuro Aftershock Games zostało scalone z wielu lokalizacji w Los Angeles, co pozwoliło też przemyśleć i zmienić strukturę, relacje w firmie oraz przełożyć je na zwiększenie wydajności.
Zarząd postanowił jednogłośnie zrezygnować ze swoich biur i przez swoją obecność w otwartej przestrzeni elastycznie równoważyć prace różnych zespołów.  Jednocześnie przestrzeganie koncepcji otwartego biura zachęciło do stworzenia większej ilości cichych i komfortowych pokoi do pracy. Niektóre z nich są otwarte na burzę mózgów, a niektóre są zamknięte – do pracy indywidualnej. Dzięki licznym ściankom do  pisania, firma może elastycznie współpracować i tworzyć rozwijające się idee. Ciekawym elementem wnętrza jest również ściana z trójwymiarowego  drewna dębowego i rozrastające się ściany mchu prowadzące wzdłuż białej, kanciastej recepcji.  Duża ilość mobilnych biurek  o regulowanych wysokościach blatów, elastycznych miejsc do pracy powoduje, że zespoły mogą się łączyć w większe grupy w zależności od potrzeb.  Miejscem integrującym  i jednocześnie odwiedzanym  przez gości z zewnątrz jest pokój All – Hands, animowany przez odważny, ukośny wzór na podłodze, podkreślony przez mobilne jasne meble wypoczynkowe. Odsłonięte sufity i betonowe podłogi zestawione są z pływającymi panelami sufitowymi z konstrukcyjnymi "pęknięciami", które podkreślają głębię przestrzeni.  Miękkie wykładziny wprowadzono tylko w pokojach do pracy.

W realizacji wykorzystano  płytki dywanowe Shaw Contract z kolekcji Active i The Park.

Projekt bierze udział w konkursie Design is Award.

Project Name: Aftershock Games

Project Location: Playa Vista, CA, USA

Firm Name: OKB Architecture

Firm Location: Los Angeles, CA, USA

Category: Large Office

 

Kategorie: Inspiracje

Holistyczna kolekcja płytek dywanowych SLO 150

komentarzy: 0
21 Maj 2018

SLO 150/151/152  to kolekcja tuftowanych wielkoformatowych płytek dywanowych o 3 zaawansowanych motywach wzorniczych przygotowana przez niemiecką fabrykę Carpet Concept, do tej kojarzoną przede wszystkim z wykładzinami tkanymi. Nowe wyzwania i trendy na rynku wyposażania wnętrz biurowych zachęciły właścicieli fabryki do szukania rozwiązań, dzieki którymi firma będzie mogła dostarczać architektom i użytkownikom produkty nowego typu, ale kontynuujące i utrwalające prestiż i markę Carpet Concept.

SLO jest wyrazem naszego pragnienia przebywania we wnętrzach pięknych, zrównoważonych, zmysłowych i kreatywnych, zmieniających się zgodnie z naszymi potrzebami i wrażliwością. Głęboko holistyczne zrozumienie procesu projektowania pozwoliło stworzyć modułową kolekcję, która pozwala rozwiązywać ważne kwestie, jak elastyczne zagospodarowanie przestrzeni, podkreślanie stref i aranżowanie open space. Wielość kolorów, formatów i struktur daje nam możliwość innego spojrzenia na projektowanie dużych przestrzeni.

 Podczas oficjalnej polskiej premiery kolekcji, która odbyła się w maju w Warszawie, architekci, wykonawcy i inwestorzy mieli okazję zobaczyć 3 wiodące motywy wzornicze w podstawowych konfiguracjach oraz sprawdzić jakie kolory i efekty możliwe są do uzyskania dzięki wykorzystaniu wieloformatowości, specyficznej faktury powierzchni skorelowanej z intrygującymi kolorami. Tworzenie nowych zestawień płytek, nowych propozycji układów dało naszym gościom dużo zabawy i wzywoliło bardzo pozytywną i kreatywną atmosferę. Współpracujący z nami wykonawcy podkreślali wysoką jakość produktu, co z pewnością przełoży się na jakość montażu i użytkowania powierzchni wyposażonych w płytki SLO.

 


 

SLO 150 – CONCRETE Architektoniczna płytka dywanowa. Naturalne odcienie bieli, piasku, gliny. Płytki SLO 150 są pełne kontrastów, przypominają podłogi betonowe i są co najmniej tak samo wytrzymałe. Tworzą przestronne, minimalistyczne i wyraziste wnętrza.

SLO 151 – DENIM Krajobrazowa płytka dywanowa. Kolory morza i nieba. Najsubtelniejsza płytka dywanowa w całej kolekcji, wygląda ponadczasowo i elegancko. Pozwala stworzyć pogodne i dyskretnie zaznaczone strefowanie przestrzeni.

SLO 152 – VINTAGE Komunikacyjna płytka dywanowa. Ciepła, energetyczna, pulsująca. Vintage to czerwony wątek, który biegnie przez powierzchnię biura, tworząc punkt centralny: kręgosłup, piazzę, miejsce spotkań i wyznaczając strefę aktywności.

Co powinieneś wiedzieć o SLO 150/151/152

- ekologiczne włókno PA Econyl

- efektowny nadruk wzorów w technologii millitron

- gramatura 950 gr/m2

- filcowy podkład akustyczny

- dostępne w płytach 96x96 cm, w płytkach 48x48 cm

- dostępne w rolkach

- dostępne w 60 kolorach

 

Więcej informacji na temat kolekcji udzielają Doradcy Handlowi Polflor - kontakt

Kategorie: Inspiracje

Playster - moc designu i koloru

komentarzy: 0
10 Kwiecień 2018

Playster to młoda i dynamicznie rozwijająca się firma z biurami w Nowym Jorku i Los Angeles, która zapewnia globalną usługę rozrywkową opartą na subskrypcji.  Pracownię  ACDF zaproszono do zaprojektowania nowej siedziby  przy ulicy Peel Street w Montrealu. Aby zapewnić swoim klientom otoczenie odpowiednie do ich energii i kreatywności, architekci przekształcili przestrzeń, wykorzystując moc designu i koloru. Ta strategia oferuje zalety koncepcji otwartego planu, a jednocześnie wykorzystuje istniejące ściany do tworzenia przestrzeni bardziej prywatnych. 

Architekci zaproponowali żywy wzór chromatyczny, który na nowo odkrywa przestrzeń o powierzchni 18 000 stóp kwadratowych. Z  logo firmy, zaczerpnięto  kolory, wykorzystując je blokowo na ścianach i podłogach tworzą silny efekt wizualny. Płynnie przechodzące kolory definiują określone strefy i zachęcają do spotkań zespołowych w otwartej przestrzeni,  stymulując poczucie przynależności pracowników ponieważ każdy dział ma swój własny kolor! Na podłogach wykorzystano wykładziny dywanowe z fabryki Shaw Contract, które okazały się dobrym rozwiązaniem pod względem koloru jak i właściwości ekologicznych.  Mieszkańcy mogą również łatwo kształtować swoje otoczenie do swoich potrzeb. Otwarta przestrzeń robocza ACDF dostosowuje się do małych sesji roboczych i do większych spotkań wymagających współpracy i kreatywności. Biały korytarz został wykorzystany do zrównoważenia silnej tożsamości barwnych obszarów. Podobnie jak kręgosłup łączy sale konferencyjne i łączy jasne sekcje ze sobą, a także funkcjonuje jako miejsce wytchnienia od żywej atmosfery biur.

 

Podczas projektowania biur Playstor architekci z  ACDF zwracali dużą uwagę na kwestie ekologiczne i ekonomiczne. Wykorzystano zastane ściany biurowca z lat osiemdziesiątych, zastosowano wysoce ekologiczne rozwiązania produktowe – wszystko by zaoszczędzić środki zarówno podczas przebudowy biura jaki później podczas jego eksploatacji.  Playster ma teraz elastyczne i stymulujące biura, w których kreatywna praca jest efektem udanych interakcji społecznych.

 

źródło: www.acdf.ca , materiały z fabryki

fot: Adrien Williams

Kategorie: Inspiracje