płytki dywanowe

Biuro w klimacie chicagowskim

komentarzy: 0
27 Kwiecień 2017

Paul Hastings jest multidyscyplinarną kancelarią prawniczą działającą na całym świecie.  Zespół projektantów Rottet Studio wybrano, aby zaprojektowali szablon wnętrz biurowych w sposób rozpoznawalny i spójny z tożsamością firmy, ale jednocześnie na tyle elastyczny, żeby można było uwzględniać cechy charakterystyczne danego regionu.

W biurze w Chicago Hastings szukał rozwiązania wnętrza, które będzie odpowiadało ich dynamicznemu klientowi i doświadczonym użytkownikom.  Dlatego postanowiono na niepowtarzalny budynek, z którego rozciąga się widok na całe miasto, przy jednoczesnym efektywnym i wydajnym wnętrzu.  W tym celu projektanci unikali znormalizowanych, standardowych wykończeń, detali i kolorów na rzecz bardziej otwartego podejścia architektonicznego, które kształtuje światło i wyznacza przestrzeń wpływającą na odczucia użytkowników.  Architekci połączyli formę z funkcją, zyskując widoki na miasto ze wszystkich stron niepowtarzalnego budynku, nie tracąc przy tym wyznaczonych celów w zakresie efektywności i wydajności pracowników.

Pożyczając z bogatej historii sztuki i architektury Chicago, koncepcja projektu odzwierciedla kształty i formy rozpoznane w widocznej panoramie wieżowców chicagowskich i ikonograficznych rzeźbach na budynkach. Projekt wykładziny – dywany w strefie recepcyjnej i konferencyjnej jest wizualną metaforą rzeki, która biegnie przez centrum miasta. Jej fale promieniują na zewnątrz wnętrza w kierunku widoku, który obejmuje panoramę Chicago i okoliczne Wielkie Jeziora.

Strefa biurowa jest oddzielony od centrum konferencyjnego, a personel administracyjny strategicznie skupiono na zachodnim łuku eliptycznego budynku. Centralizacja personelu administracyjnego pomaga zmaksymalizować współpracę i wydajność.  Ściana, która definiowała istniejące prywatne biura wzdłuż obwodu budynku, została zastąpiona szklanym frontem umieszonym bliżej niż poprzednio, żeby zmniejszyć martwą przestrzeń w biurach prywatnych na rzecz szerszego wspólnego korytarza. Dzięki temu wprowadzono naturalne światło słoneczne głębiej w rdzeń budynku i uzyskano bardziej otwarte i przyjazne środowisko pracy.  Zmodyfikowano i ponownie wykorzystano meble po poprzednim najemcy, dostosowując je do potrzeb personelu administracyjnego i prawniczego podstawowego stopnia, czyli powiększenia przestrzeni wspólnych, które w większym stopniu zaspokajają wymagania pracy w zaawansowanym technologicznie społeczeństwie.

Wykładziny Shaw występują głównie w biurowych korytarzach, prywatnych biurach i stanowiskach administracyjnych oraz zapleczach socjalnych. Zespół projektantów specjalnie wybrał płytkę Shaw, aby uzyskać subtelny, kraciasty wzór podłogi. Płytki te zainstalowano we wspólnych obszarach po przekątnej, w kontrze do krzywoliniowych ścian, dzięki czemu że przestrzeń odczuwa się niekierunkowo. Podobnie, płytka filtrująca światło została wybrana, jako przedłużenie falującej koncepcji dywanu "rzeki" w centrum przyjęć i konferencji. Wielopoziomowy wzór liniowych grzbietów na płytce filtrującej naśladuje te, które widać w dywanie w recepcji, dodając fakturę i głębię, która kontrastuje z czystymi liniami i meblami. Jasny kolor wykładziny służy również do zwiększenia poczucia naturalnego światła słonecznego, które filtruje się przez prywatne biura, zapewniając wyciszone, a zarazem ciepłe tło o każdej porze dnia, jednocześnie sprawiając wrażenie, że wydają się większe niż w rzeczywistości.

Elastyczne i liberalne użycie wykładziny i płytek Shaw w obszarach, w których młodzi adwokaci współpracują najwięcej, czyli we własnych biurach i we przestrzeniach wspólnych – zwiększa otwartość i dostępność wspólnego środowiska pracy, którego klient szukał dla swoich pracowników i gości. Charakterystyczne wnętrza – z wyraźną geometryczną strefą recepcyjną i konferencyjną wyraźnie nawiązują z kolei do chicagowskiej architektury.  Rottet Studio osiągnęło, więc cel wyznaczony przez swojego klienta.

Kategorie: Realizacje

Spot point!

komentarzy: 0
16 luty 2017

Miejsce – ucieczka, miejsce – przystanek, miejsce – na chwilę, miejsce - na dłużej …

Każda przestrzeń, w której przebywają, pracują, uczą się ludzie wymaga takich miejsc nieformalnych, położonych gdzieś w ciągu komunikacyjnym, w holu recepcyjnym, na piętrze przy windach, w każdej większej przestrzeni, w której odczuwamy potrzebę zatrzymania się i porozmawiania z kimś przez dłuższą lub krótszą chwilę.

Nie wystarcza jednak postawienie zwykłej ławki, czy stolika i kilku krzesełek.  Projektanci mebli biurowych już mają specjalną ofertę – sofy, fotele, pufy itp., dedykowane właśnie takim spot pointom. Wyróżniają się kolorem, kształtem, fakturą materiałów. Przyciągają wzrok i powodują, że mamy ochotę na nich przysiąść.

Doskonałym elementem, który dodatkowo wyróżni miejsce do spotkań w większej przestrzeni będzie podłoga. Możemy po prostu zmienić kolor, ale również wprowadzić w podłogę pokrytą wykładziną dywanową np. podłogę z paneli LVT, wyspę z kauczuku, albo wyspę z płytek dywanowych o zupełnie innej strukturze, kolorze i kształcie. Można też odwrotnie – w podłogę kauczukową, PVC lub LVT wprowadzić płytki dywanowe, o tyle lepsze od typowego dywanu, że zainstalowane na stałe.

Jaki zastosujemy materiał – wykładzinę dywanową czy twardą, zależy od pomysłu, ale też funkcji – czy powinna być łatwa do czyszczenia, czy raczej ma być miękka i tłumić hałas? W każdym razie, jakiekolwiek zróżnicowanie podłogi – czy kolorem, czy strukturą powierzchni daje jasny przekaz – zatrzymaj się, usiądź, porozmawiajmy!

Przejrzyjcie realizacje spot pointów z całego świata – wszystkie z zastosowaniem wykładzin, które mamy w ofercie. Zapraszamy!

Kategorie: Inspiracje

Pofalowany ratusz w Holandii

komentarzy: 0
17 Listopad 2016

Holenderska architektura jest stawiana za wzór kolejnym pokoleniom architektów. Tym razem chcielismy Wam pokazać modernizację ratusza w Hadze - Zuid.Tam w latach dziewiećdziesiątych XX wieku, znana nowojorska pracownia  Kohn Pedersen Fox zaprojektowała 5-pietrowy budynek o  śmiało pofalowanej fasadzie, który odznaczał się równie "krzywym" wnętrzem. Architektura budynku jest inspirowana wiatrem wiejącym wzdłuż wydm Morza Północnego w pobliżu Hagi. Piękny koncept, ale doprowadził do bardzo długich planów pięter, co nie było do końca komfortowe dla organizacji pracy instytucji działającej już w XXI wieku.

Modernizacji nieco odschulowych wnetrz podjęła się pracownia OTH Architects. Celem klienta było połączenie  różnych części budynku i utworzenie scalonej przestrzeni nastawionej na zadaniowy tryb pracy. Funkcje rozłożono po piętrach w starannie zaznaczonych strefach  działalności ułatwiających organizację wszystkich rodzajów pracy. Różne działania są nawleczone razem na zakrzywiony wzór podłogi, ozciągnięty luźno po długim korytarzu. W strategicznych miejscach zaprojektowano przestrzenie dla spotkań, pokoje pracy, zaznaczono narożniki obiektu, itp Ponieważ wykładzinę położono nawet w windach, pomieszczenia budynku, które kiedyś były oddzielone od siebie, zostały połączone. Cały wzór podłogi tworzy długą i krętą, ale bardzo zróżnicowaną drogę prowadzącą wzdłuż różnych funkcji i światów wewnątrz ratusza.

Wzór podłogi składa się z czterech różnych odcieni szarego (Shaw Contract – płytki dywanowe Haze): ciemniejsze przy słonecznej stronie budynku i lżejszych przy elewacji północnej. Światło dzienne, pogoda i pory roku wpływają na wnętrze pomieszczeń, w szczególności podłogę różnie pochłaniającą światło. Wnętrza dostosowują się do pór dnia i roku, dzięki czemu pracownicy i goście świadomi są świata zewnętrznego. Ma to pozytywny wpływ na produktywność i samopoczucie ludzi pracujących w budynku.

Każde piętro na korytarzu ma inny kolor głównego wzorca (Shaw Contract – płytki dywanowe Colour Plank), dla wyraźnego rozróżnienia pięter i stworzenia tożsamość działu. Płytki dywanowe są indywidualnie cięte do kształtu wzorca i taka technika wykorzystania płytek  minimalizuje straty materiału. Charakterystyczne, ruchome zasłony wykonane z filcu tworzą możliwość wydzielenia przestrzeni według potrzeb pracowników i gości. Strefowanie, filcowe zasłony i płytki dywanowe Shaw gwarantują akustycznie przyjemne środowisko pracy.

Oczywiście remont istniejącego budynku musiał przynieść tez pozytywne zmiany dotyczące środowiska. Budynek jest odnowiony w taki sposób, że stymulowane jest wielokrotne wykorzystanie przestrzeni. Ruchome zasłony wykonane z filcu pozwalają tworzyć przestrzeni, która pasuje do każdego rodzaju pracy lub spotkania. Dzięki temu osiągnięto wynik w postaci minimalizacji ogólnej liczby stacji roboczych i miejsc spotkań w budynku. Ważna była funkcjonalność i dobór materiałów pod katem trwałości. Wybór wykładzin Shaw Contract certyfikowanych C2C Silver, NSF i CRI Green Label był łatwą decyzją. Również ponowne wykorzystanie mebli (czasami tylko wymieniono obicia) przyczyniły się do osiągnięcia celu klienta jakim był zrównoważonego rozwoju.

Realizacja została wyróżniona w konkursie Shaw Design is .... Award 2016.

Kategorie: Inspiracje

Biurowa przestrzeń z afrykańskim klimatem

komentarzy: 0
7 Październik 2015

Nandos to  globalna sieć restauracji serwująca grillowane kurczaki w przyprawie peri peri. Główna siedziba firmy mieści się w Republice Południowej Afryki, w Johannesburgu. Duży zespół standardowych 7 hal magazynowych został przekształcony w połączony ze sobą kompleks mieszczący Central Kitchen, biura oraz magazyny składowania i wysyłkowe.  

Pomysł na aranżację kompleksu Nandos  wyszedł od afrykańskiej kuratorki i projektantki Tracy Lee Lynch, która zaprosiła do współpracy blisko 50 południowoafrykańskich designerów. Mieli oni zaprojektować i wykonać elementy wyposażenia wnętrz, nawiązujące do haseł przewodnich firmy, którymi są: duma, pasja, odwaga, uczciwość i rodzina. Dzięki takiemu podejściu do projektowania powstały wyjątkowe wnętrza, w których spotkać można intrygujące lampy, lustra, siedziska czy obrazy. Wszystkie elementy są wykonywane ręcznie, z lokalnych materiałów – oddają w 100% afrykańską estetykę, podejście do funkcjonalności. Unikalność projektów i związaną z tym atmosferę będzie można poznać w restauracjach Nandos na całym świecie, ponieważ kierownictwo firmy postanowiło do nich implementować wybrane elementy wyposażenia.

Wyjątkowość wnętrz sprowokowała projektantkę do poszukania wykładzin dywanowych, które oprócz bezwzględnie wymaganych cech: płytki dywanowe, duży komfort akustyczny  musiały również współgrać z całością projektu. Podczas długiego internetowego reaserchu, Tracy kilkukrotnie trafiła na produkty Shaw Contract Group, które miały wszystkie niezbędne cechy, a przy okazji w wielu realizacjach udowadniały swój wyjątkowych charakter. Ostatecznie do pomieszczeń biurowych projektantka wybrała płytki dywanowe z kolekcji Dye Lab oraz Haze Tile. Jak możemy zaobserwować na zdjęciach obie kolekcje idealnie wkomponowały się w barwne i jednocześnie minimalistyczne, afrykańskie wnętrza.

Projekt Central Kitchen Nandos w Johannesburgu otrzymał przyznawaną przez Shaw Contract Group nagrodę Design Is Award – Global Winners 2015  w kategorii Duże Przestrzenie Biurowe.

Design Team: Creative Director: Tracy Lee Lynch | JP Beukes, Onepointzero
Architects: ASM Architects
Photography: JP Beukes

Zdjęcia: www.shawcontractgroup.com ; http://leelynch.co.za

Kategorie: Inspiracje