shaw contract

Aftershock Games - biuro "tło"

komentarzy: 0
20 Czerwiec 2018

Usytuowane w centrum technologicznym Silicon Beach w Los Angeles studio Aftershock Gaming chciało stworzyć odważną przestrzeń dla swojej nowej siedziby. Gry wideo zmieniły się dramatycznie od czasu ich odkrycia we wczesnych latach 70. XX wieku, i zmiany te nie tylko obejmowały imponującą grafikę cyfrową, społeczności internetowe , ale przede wszystkim możliwość gry mobilnej - z każdym, w dowolnym czasie i dowolnym miejscu na świecie. Technologia mobilna stała się integralną częścią innych form rozrywki i zaangażowania ogromnej struktury gier dla wielu graczy, umożliwiając przekształcenie koncepcji narracji i gier w rzeczywistość rozszerzoną.  Takie okoliczności wymuszają też inne zachowania firm produkujących gry ponieważ interakcje z osobami o podobnych poglądach są dla nich inspirujące i reprezentatywne. Nowe biuro kładzie więc nacisk na wymuszone kolizje i interakcje społeczne  wykorzystując do tego aranżację otwartej przestrzeni, tworząc inspirujące miejsca pracy odpowiednie dla twórców gier. Biuro zostało wyposażone w większą przestrzeń współpracy, a  równowaga surowych i wyrafinowanych materiałów wykończenia wnętrza stała się tłem do zrównoważenia kreatywnych i żywiołowych procesów.   Elementem łączącym jest wykorzystanie  czarnej liny poliestrowej  w formie ścianek dzielących, co nadało wnętrzom dynamicznej i lekko szokującej formy.  Monolityczna szara przestrzeń jest tylko momentami przerywana wprowadzeniem koloru – jako zaznaczenie miejsc spotkań, dyskusji i tworzenia.

Nowe biuro Aftershock Games zostało scalone z wielu lokalizacji w Los Angeles, co pozwoliło też przemyśleć i zmienić strukturę, relacje w firmie oraz przełożyć je na zwiększenie wydajności.
Zarząd postanowił jednogłośnie zrezygnować ze swoich biur i przez swoją obecność w otwartej przestrzeni elastycznie równoważyć prace różnych zespołów.  Jednocześnie przestrzeganie koncepcji otwartego biura zachęciło do stworzenia większej ilości cichych i komfortowych pokoi do pracy. Niektóre z nich są otwarte na burzę mózgów, a niektóre są zamknięte – do pracy indywidualnej. Dzięki licznym ściankom do  pisania, firma może elastycznie współpracować i tworzyć rozwijające się idee. Ciekawym elementem wnętrza jest również ściana z trójwymiarowego  drewna dębowego i rozrastające się ściany mchu prowadzące wzdłuż białej, kanciastej recepcji.  Duża ilość mobilnych biurek  o regulowanych wysokościach blatów, elastycznych miejsc do pracy powoduje, że zespoły mogą się łączyć w większe grupy w zależności od potrzeb.  Miejscem integrującym  i jednocześnie odwiedzanym  przez gości z zewnątrz jest pokój All – Hands, animowany przez odważny, ukośny wzór na podłodze, podkreślony przez mobilne jasne meble wypoczynkowe. Odsłonięte sufity i betonowe podłogi zestawione są z pływającymi panelami sufitowymi z konstrukcyjnymi "pęknięciami", które podkreślają głębię przestrzeni.  Miękkie wykładziny wprowadzono tylko w pokojach do pracy.

W realizacji wykorzystano  płytki dywanowe Shaw Contract z kolekcji Active i The Park.

Projekt bierze udział w konkursie Design is Award.

Project Name: Aftershock Games

Project Location: Playa Vista, CA, USA

Firm Name: OKB Architecture

Firm Location: Los Angeles, CA, USA

Category: Large Office

 

Kategorie: Inspiracje

Playster - moc designu i koloru

komentarzy: 0
10 Kwiecień 2018

Playster to młoda i dynamicznie rozwijająca się firma z biurami w Nowym Jorku i Los Angeles, która zapewnia globalną usługę rozrywkową opartą na subskrypcji.  Pracownię  ACDF zaproszono do zaprojektowania nowej siedziby  przy ulicy Peel Street w Montrealu. Aby zapewnić swoim klientom otoczenie odpowiednie do ich energii i kreatywności, architekci przekształcili przestrzeń, wykorzystując moc designu i koloru. Ta strategia oferuje zalety koncepcji otwartego planu, a jednocześnie wykorzystuje istniejące ściany do tworzenia przestrzeni bardziej prywatnych. 

Architekci zaproponowali żywy wzór chromatyczny, który na nowo odkrywa przestrzeń o powierzchni 18 000 stóp kwadratowych. Z  logo firmy, zaczerpnięto  kolory, wykorzystując je blokowo na ścianach i podłogach tworzą silny efekt wizualny. Płynnie przechodzące kolory definiują określone strefy i zachęcają do spotkań zespołowych w otwartej przestrzeni,  stymulując poczucie przynależności pracowników ponieważ każdy dział ma swój własny kolor! Na podłogach wykorzystano wykładziny dywanowe z fabryki Shaw Contract, które okazały się dobrym rozwiązaniem pod względem koloru jak i właściwości ekologicznych.  Mieszkańcy mogą również łatwo kształtować swoje otoczenie do swoich potrzeb. Otwarta przestrzeń robocza ACDF dostosowuje się do małych sesji roboczych i do większych spotkań wymagających współpracy i kreatywności. Biały korytarz został wykorzystany do zrównoważenia silnej tożsamości barwnych obszarów. Podobnie jak kręgosłup łączy sale konferencyjne i łączy jasne sekcje ze sobą, a także funkcjonuje jako miejsce wytchnienia od żywej atmosfery biur.

 

Podczas projektowania biur Playstor architekci z  ACDF zwracali dużą uwagę na kwestie ekologiczne i ekonomiczne. Wykorzystano zastane ściany biurowca z lat osiemdziesiątych, zastosowano wysoce ekologiczne rozwiązania produktowe – wszystko by zaoszczędzić środki zarówno podczas przebudowy biura jaki później podczas jego eksploatacji.  Playster ma teraz elastyczne i stymulujące biura, w których kreatywna praca jest efektem udanych interakcji społecznych.

 

źródło: www.acdf.ca , materiały z fabryki

fot: Adrien Williams

Kategorie: Inspiracje

Akademik z amerykańskiego snu

komentarzy: 0
16 Sierpień 2017

Sposób, w jaki student mieszka, studiuje i współdziała zmienia się zawsze. Akademik  Uniwersytetu w Philadelphii  zaprojektowany przez pracownię  Sixthriver Architects proponuje różne sposoby życia i spędzania wolnego czasu . Duże wielofunkcyjne sale dzienne wyposażono w  wyściełane kanapy do relaksu, dzięki czemu  przypominają przestrzenie, które można znaleźć w przytulnych okolicznych kawiarenkach. Sala kinowa otwiera się do salonu za pomocą ogromnych przesuwnych drzwi, oferując  przestrzeń do działania w większych grupach.  Znajdujące się na antresoli, centrum fitness jest obudowane szklanymi ścianami i otwarte na lobby akademickie, dzięki czemu trwa ciągła interakcja między studentami.  Akademickie Centrum Sukcesu w zależności od potrzeb zapewnia miejsce do indywidualnej pracy  w open space  lub, dla większej grupy w zamkniętym pokoju. Zespół projektantów zajął się prywatnymi i półprywatnymi pomieszczeniami studenckimi oraz wyborem mebli tak, aby wyróżnić  obszary właściwe dla różnych sposobów studiowania.

W lobby akademickim i rekreacyjnym, konieczny był wybór podłogi wspomagającej nastroje aktywności, odpoczynku, współpracy i wspólnoty. Przestrzenie rekreacyjne są epicentrum aktywności społecznej i interakcji studentów. Wyposażono je w płytki w różnych kształtach  w spokojnych kolorach, a  dodane kolorowe wstawki wprowadzają stylistykę rodem z gier komputerowych i dynamizują przestrzeń. Miejsca relaksu ubrano w klasyczną drewnianą podłogę wzbogaconą ciekawymi strukturalnie, miękkimi dywanami.  W wykładziny dywanowe wyposażono również pomieszczenie dla rezydentów, aby zapewnić im jak najbardziej domowe i komfortowe warunki mieszkania.

W tym miejscu kampusu uniwersyteckiego, w śródmieściu Philadelphii  Akademik łączy się naturalnie z intymną atmosferą sąsiedztwa.  Zespół projektantów stworzył przestrzeń, która ma promować poczucie wspólnoty i prywatności w życiu studentów. W holu jest duży kolaż okładek starych płyt winylowych, tworzący dynamiczną i teksturowaną ścianę. Drewno z odzysku,  surowa stal , dywany vintage , wprowadzają paletę kolorów inspirowanych przez sąsiedztwo i stanowią ciepłe tło życia rezydentów.

w realizacji wykorzystano wykładziny Shaw Contract

projekt: Sixthriver

Kategorie: Inspiracje

Biuro jako żywe laboratorium – siedziba ASID

komentarzy: 0
13 Czerwiec 2017

Siedziba Amerykańskiego Stowarzyszenia Projektantów Wnętrz (ASID) miała być w założeniach nie tylko „miejscem pracy przyszłości”, ale również miejscem pracy maksymalnie zdrowym, gotowym do przejścia nie tylko certyfikacji LEED CI – Platinum, ale również uhonorowania certyfikatem WELL Building Standard.

Materiały i meble zastosowane w projekcie były rygorystycznie oceniane w celu wyeliminowania, tam gdzie jest to możliwe, substancji, które mogłyby potencjalnie przyczynić się do negatywnych skutków zdrowotnych.  Musiały mieć wszelkie dostępne na rynku amerykańskim certyfikaty środowiskowe, ponieważ zdrowie osobiste było kluczowym elementem projektu i kryterium standardu WELL Building.

Projektanci zwrócili uwagę na przykład na zastosowanie opraw oświetleniowych i systemów zasłaniających okna zaprojektowany tak, aby naśladować codzienny cykl temperatury i barw naturalnego światła dziennego, w celu maksymalnego wykorzystania wpływu światła naturalnego na zdrowie człowieka.

Oczywistym produktem do zastosowanie na podłodze stały się produkty Shaw Contract. Płytka dywanowa z podłożem Ecoworx wolnym od PVC i bitumenu oraz ekologiczny sposób montażu LokDots były naturalnym wyborem. Dodatkowo, certyfikat Cradle to Cradle Silver dla fabryki Shaw Contract upewnił zespół projektowy  i klientowa, że zastosowane wykładziny powstały w poszanowaniu zasad zrównoważonego rozwoju i równości społecznej.

Ludzie spędzają 90% czasu w pomieszczeniach zamkniętych, kształtując na bieżąco środowisko, w jakim przebywają. Nowa siedziba ASID ma być czymś w rodzaju żywego laboratorium dla "miejsca pracy przyszłości", gdzie współpraca, elastyczność, zrównoważony rozwój i dobre samopoczucie użytkowników stanowią główne czynniki projektowania. Nowe biuro ma być wzorem dla innowacyjnego designu miejsca pracy i miejscem, w którym można przetestować najnowocześniejsze pomysły.

Pracownicy nie mają wyznaczonych miejsc pracy, ale w miarę potrzeb wybierają przestrzenie, w których będzie się im optymalnie pracowało. Do wyboru są biurka w przestrzeniach open space, miejsca spotkań w otwartych przestrzeniach, ale również różnego rodzaju zamknięte pokoje do pracy indywidualnej czy mniejszych lub większych grup roboczych. Naturalne materiały, dynamiczne formy architektoniczne i desenie, które sugerują naturalne sekwencje i przestrzenne konfiguracje zostały strategicznie wykorzystane w całej przestrzeni, aby zmniejszyć stres i spowodować podniesienie poziomów funkcji poznawczych i emocjonalnych.

W celu wykorzystania biura, jako laboratorium zintegrowane pracownicy ASID nosili na przykład monitory sensoryczne w celu mierzenia wzorców mowy i ruchu ciała podczas współdziałania ze sobą oraz sposoby, w jaki zmieniają się te wzorce pod wpływem różnego otoczenia. W biurze zamontowano czujniki i aplikacje reagujące na różnorodne atrybuty środowiskowe przestrzeni i umożliwiające wyświetlanie odczytywanych danych w czasie rzeczywistym.

Realizacja została wyróżniona udziałem w finale konkursu fabryki Shaw Contract - Design is ... Award 2016.

 

Kategorie: Realizacje