Realizacje

Topsportschool - maszyna doskonała

komentarzy: 0
13 luty 2018

Budynek szkoły sportowej Topsport  znajduje się w sąsiedztwie twierdzy Brialmont w pierścieniu fortecy wokół Antwerpii, obok  Placu Parad – wzorowanego na rzymskim cyrku. Jego betonowa rzeźbiarska baza wypełniona jest obiektami sportowymi i nadaje budynkowi rodzaj przestrzennej autonomii w swoim otoczeniu. Na szczycie tej podstawy usytuowano tak zwany "szkolny dysk", który działa jak szklarnia edukacji. Pasywny budynek o powierzchni 5600 m2, który obejmuje sekcję szkolną i rozbudowaną infrastrukturę sportową, może pomieścić około 200 studentów.

Topsportschool to "maszyna doskonała", która ma działać płynnie i sprawnie. Mieszkaniec, często lekko narcystyczny i ekshibicjonistyczny sportowiec, ma obsesję na punkcie swojego ciała, wyników i rankingu. W odpowiedzi wnętrze budynku składa się z dwóch odblaskowych i przezroczystych powierzchni oraz długich widoków – gdzie można być jednocześnie obserwowanym i obserwatorem.
Hala sportowa, sala do judo i taekwondo oraz pokoje towarzyszące, takie jak fitness i refektarz, mieszczą się w betonowej podstawie budynku. Są raczej zamkniętymi, osłoniętymi betonowymi pokojami, w których najlepsi sportowcy mogą w pełni skupić się na podnoszeniu sportowej wydajności. W górnym "dysku" za pełną, przeszkloną fasadą z patio znajdują się klasy szkolne. Zmieniający się skład szkła tworzy zróżnicowaną fasadę, czasami nieco przezroczystą, aby w pełni przepuszczać do wnętrza dużo naturalnego światła.

We wnętrzach projektanci bardzo oryginalnie wykorzystali płytki kauczukowe Artigo, wykorzystując 30-kolorową kolekcję Nd / Uni w różnych odcieniach, aby stworzyć geometryczne kompozycje, dodając dynamicznej, sportowej atmosfery  także do podłóg.

Stedelijk Lyceum Topsport, Antwerpia

Pracownia Architektoniczna Compagnie-O

Więcej o obiekcie na https://www.archdaily.com/881031/topsportschool-antwerp-compagnie-o-architects

źrodło: www.compagnie-o.be www.artigo.com

Kategorie: Realizacje

Wyróżnij strefę!

komentarzy: 0
21 Listopad 2017

Każdy obiekt, każda większa przestrzeń w sposób naturalny dzielona jest na strefy. Czasami tego podziału dokonują użytkownicy przestrzeni w sposób niezamierzony i naturalny, ale co raz częściej jest to celowy zabieg zlecony przez inwestora i precyzyjnie przeprowadzony przez projektanta – architekta. Strefowanie ułatwia komunikację, wyraźnie informuje o funkcji i przeznaczeniu miejsca.

Jednym z najprostszych sposobów wyróżnienia strefy jest zastosowanie różnego rodzaju pokryć podłogowych. Mając bogatą ofertę wykładzin, paneli, płytek z każdego możliwego materiału wystarczy po nie sięgnąć i wykorzystać nieograniczone możliwości.

Polflor specjalizuje się w dostarczaniu takich właśnie kompleksowych rozwiązań, mając w swojej ofercie wykładziny dywanowe w rolkach, płytkach i o najróżniejszych fakturach, sposobach tkania, taftowania , wzornictwie i kolorystyce.  Podobnie jest z wykładzinami elastycznymi – PVC, kauczukiem, czy podłogami winylowymi w płytkach i panelach. Polflor to jedna firma, jeden doradca i niczym nie ograniczona możliwość wyboru.

Kto korzysta z naszej pomocy? Oczywiście projektanci powierzchni biurowych, dla których wyznaczanie stref zgodnie z aktualnymi trendami w aranżacji biur jest niezbędne i konieczne w sprawnym zarządzaniu przestrzenią. Już nie tylko ciągi komunikacyjne ale też strefy spotkań z klientami, pokoje do pracy, miejsca do odpoczynku czy spotkań nieformalnych, kafeterie i siłownie – każde z tych miejsc ma być inne! Potrzeba wyróżniania funkcji w obiekcie dotyczy też szpitali, szkół, hoteli czy na przykład placów zabaw dla dzieci. Współpraca z jednym dostawcą wielu rozwiązań jest komfortowa i znacznie ułatwia sprostanie wzywaniom jakie stawia przed nami Inwestor lub użytkownicy przestrzeni.

Dla zilustrowania naszych doświadczeń użyłam zdjęć tylko z kilku polskich referencji Polflor. Od biur projektowanych przez Workplace Solutions, Studio Quadra, EPR Architekci czy Artsize, przez hotele po plac zabaw Klockownia w Piotrkowie Trybunalskim. Nie miejcie obaw przed projektowaniem podłogi – jesteśmy po to żeby sprostać Waszym pomysłom.

Kategorie: Realizacje

Modułowe biuro w Singapurze

komentarzy: 0
16 Październik 2017

SingPost zajmuje 70 000 m2 powierzchni biurowej w Singapore Post Centre. W celu dostosowania nowych funkcji jakie stanęły przed  głównym dostawcą  usług pocztowych w Singapurze, biuro musiało uprościć funkcjonowanie, poprawić łączność między działami i usprawnić kontakt z klientem. Do współpracy zaproszono SCA Design  pracownię będącą członkiem ONG&ONG Group.

Architektom zlecono rewitalizację  miejsc pracy, tak  żeby 680 osobowy zespół mógł poprawić  obsługę klientów. Projektanci stworzyli wieloboczne kształty złożone z przecinających się linii, które symbolizują łączność między różnymi działami rosnącego biznesu. Rezultatem jest przestrzeń, która może łatwo dostosować się do potrzeb użytkowników i być wykorzystywana do tworzenia pomysłów, motywowania pracowników i kontaktowania ich ze sobą. Obszar podzielony jest na dwa główne obszary – od frontu i od zaplecza. Od frontu mamy do czynienia z dużą przestrzenią typu open space z otwartymi miejscami do pracy w grupach. Zaplecze tworzą sale konferencyjne, pokoje do spokojnej pracy i gabinety. Czytelny plan przestrzenny został stworzony przez zastosowanie koncepcji dzielnicy / modułów do biura. Każde przejście - korytarz wyraźnie zaznacza moduł – miejsce pracy działu, które posiada własne przestrzenie wspierające – spot point, cafeterię, wspomniane zamknięte sale do cichej pracy i spotkań. Biorąc pod uwagę wysoki sufit, powierzchnia biurowa daje wrażenie przestronności, otwartości i maksymalizuje wykorzystanie naturalnego światła słonecznego. Dzięki przeprojektowaniu, odświeżony biurowiec zapewnia pracownikom wygodną, ​​ale elegancką przestrzeń, która umożliwia łączność i współpracę.

Projekt podłogi został specjalnie dobrany w celu odzwierciedlenia marki i charakteru firmy. Czerwone i niebieskie akcenty odzwierciedlają kolory korporacyjne klienta, wyrażone długimi, prostokątnymi kształtami, które sugerują także wzór tradycyjnej koperty "airmail". Połączone ze sobą tworzą swego rodzaju  „ drogę kolejową” , która biegnie wzdłuż głównych dróg komunikacyjnych w miejscu pracy zwiększając dynamikę atmosfery biura.

Ważnym aspektem jest również akustyka, gdzie oprócz płytek dywanowych na całej powierzchni, zastosowano mnóstwo mebli i elementów rozpraszających i pochłaniających dźwięki.

W projekcie zastosowano płytki dywanowe Shaw Contract m.in. z kolekcji Color at Work, Extraordinary.

Kategorie: Realizacje

Biuro jako żywe laboratorium – siedziba ASID

komentarzy: 0
13 Czerwiec 2017

Siedziba Amerykańskiego Stowarzyszenia Projektantów Wnętrz (ASID) miała być w założeniach nie tylko „miejscem pracy przyszłości”, ale również miejscem pracy maksymalnie zdrowym, gotowym do przejścia nie tylko certyfikacji LEED CI – Platinum, ale również uhonorowania certyfikatem WELL Building Standard.

Materiały i meble zastosowane w projekcie były rygorystycznie oceniane w celu wyeliminowania, tam gdzie jest to możliwe, substancji, które mogłyby potencjalnie przyczynić się do negatywnych skutków zdrowotnych.  Musiały mieć wszelkie dostępne na rynku amerykańskim certyfikaty środowiskowe, ponieważ zdrowie osobiste było kluczowym elementem projektu i kryterium standardu WELL Building.

Projektanci zwrócili uwagę na przykład na zastosowanie opraw oświetleniowych i systemów zasłaniających okna zaprojektowany tak, aby naśladować codzienny cykl temperatury i barw naturalnego światła dziennego, w celu maksymalnego wykorzystania wpływu światła naturalnego na zdrowie człowieka.

Oczywistym produktem do zastosowanie na podłodze stały się produkty Shaw Contract. Płytka dywanowa z podłożem Ecoworx wolnym od PVC i bitumenu oraz ekologiczny sposób montażu LokDots były naturalnym wyborem. Dodatkowo, certyfikat Cradle to Cradle Silver dla fabryki Shaw Contract upewnił zespół projektowy  i klientowa, że zastosowane wykładziny powstały w poszanowaniu zasad zrównoważonego rozwoju i równości społecznej.

Ludzie spędzają 90% czasu w pomieszczeniach zamkniętych, kształtując na bieżąco środowisko, w jakim przebywają. Nowa siedziba ASID ma być czymś w rodzaju żywego laboratorium dla "miejsca pracy przyszłości", gdzie współpraca, elastyczność, zrównoważony rozwój i dobre samopoczucie użytkowników stanowią główne czynniki projektowania. Nowe biuro ma być wzorem dla innowacyjnego designu miejsca pracy i miejscem, w którym można przetestować najnowocześniejsze pomysły.

Pracownicy nie mają wyznaczonych miejsc pracy, ale w miarę potrzeb wybierają przestrzenie, w których będzie się im optymalnie pracowało. Do wyboru są biurka w przestrzeniach open space, miejsca spotkań w otwartych przestrzeniach, ale również różnego rodzaju zamknięte pokoje do pracy indywidualnej czy mniejszych lub większych grup roboczych. Naturalne materiały, dynamiczne formy architektoniczne i desenie, które sugerują naturalne sekwencje i przestrzenne konfiguracje zostały strategicznie wykorzystane w całej przestrzeni, aby zmniejszyć stres i spowodować podniesienie poziomów funkcji poznawczych i emocjonalnych.

W celu wykorzystania biura, jako laboratorium zintegrowane pracownicy ASID nosili na przykład monitory sensoryczne w celu mierzenia wzorców mowy i ruchu ciała podczas współdziałania ze sobą oraz sposoby, w jaki zmieniają się te wzorce pod wpływem różnego otoczenia. W biurze zamontowano czujniki i aplikacje reagujące na różnorodne atrybuty środowiskowe przestrzeni i umożliwiające wyświetlanie odczytywanych danych w czasie rzeczywistym.

Realizacja została wyróżniona udziałem w finale konkursu fabryki Shaw Contract - Design is ... Award 2016.

 

Kategorie: Realizacje